Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


In memoriam Wass Albert- felolvasó és emlékestet tartott a Tapolcaiak a Nemzetért Egyesület

2011.01.10

 

Tapolca- 2011. január 8.- "- A Tapolcaiak a Nemzetért Egyesület immár harmadik alkalommal rendezi meg a Vass Albert felolvasó és emlékestet. Erre a- sajnos-, mellőzött magyar író- és költőfejedelemre emlékezünk. A dátum sem véletlen- 1908. január 8- án látta meg a napvilágot"- tájékoztatta lapunkat Dobó Zoltán a szerveződés tagja a Tamási Áron Művelődési Központban tartott rendezvény előtt.

Az irodalmi program előtt, a délelőtti órákban véradást is szervezett az egyesület. Sajnálatos, hogy egy nemes cél érdekében sem mozdult meg a város, mindössze tizenöt önkéntes adta vérét. Nyolcan ajánlották fel a kapott étkezési utalványt a belvíz-károsultak részére, amit nem közvetlenül juttat el a szerveződés a rászorultaknak. A gyűjtés folyamatos, egyben szeretnének majd elküldeni egy nagyobb mennyiséget. Az utalványokból olyan termékeket fognak vásárolni, ami a legszükségesebb lesz- tudtuk meg Szalkai Zsolt egyesületi elnöktől.

Dobó Zoltán arra a kérdésre, hogy az irodalmi rendezvénnyel kapcsolatban milyen célt jelöltek meg, a következőket válaszolta: - Meg szeretnénk ismertetni Wass Albert munkásságát azokkal az emberekkel, akik eddig nem, vagy csak keveset hallottak róla. Ahogy szerveződésünk neve is utal rá, a nemzeti érzést, a nemzethez való kötődést igyekszünk minél szélesebb körben terjeszteni. Jelen esetben az irodalom eszközeivel.

- Wass Albert- különösen- magyarországi megítélése elég megosztott. Az egyesület feladatának tekinti ennek a pozitív irányú elmozdítását?

- Mint minden egyéb megosztottság, ami társadalmunkat sújtja, az irodalmi szegmensben is mesterségesen gerjesztett. Szinte közhely, amikor azt mondom, hogy Wass Albertet- többek közt- Nobel-díjra is felterjesztették. Nem gondolom, hogy az Ő írói- költői nagyságát meg kellene kérdőjeleznünk. Ez teljesen egyértelmű, mit jelent, mit képvisel a hazai irodalmi élet palettáján. Wass Albert a mindennapi politika eszközévé vált, egyes elemek kísérletet tettek, tesznek a lejáratására- ők azok, akiknek fogalmuk sincs arról, mi is az Ő igazi küldetése... valódi munkássága, annak lényege!

Ezeket a fontos dolgokat szeretnénk a helyére tenni és nem pusztán Wass Albertet érintve. Ide sorolandó Tornay Cécile, Márai Sándor, vagy Marschalkó Lajos is. Ezen az estén- politikamentesen- egy irodalmi nagyság értékeit ápoljuk és adjuk tovább minden érdeklődőnek- summázta mondandóját Dobó Zoltán.

Szalkai Zsolt, a Tapolcaiak a Nemzetért Egyesület elnöke rövid beszédében méltatta a "kiváló magyar ember"-t, aki műveit az Isten-Haza-Család szellemiségében írta. Majd hangsúlyozta, a Wass Albert általi útmutatást követendő példaként kell megjelölni.

A mintegy két órás felolvasó és emlékesten Havasi Gábor moderátor átkötő szövege mellett felléptek az írót, költőt kedvelő emberek, köztük tapolcai általános iskolák diákjai, valamint a sümegi Határkő Zenekar is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Közel százan voltak kíváncsiak a Tapolcaiak a Nemzetért Egyesület által- immár harmadszor- megrendezett Wass Albert felolvasó és emlékestre.

Publikálta
Dancs István

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.helyilapok.hu/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gratulálok

(Ferenczi Gábor, 2011.01.12 20:34)

Nagyon jól éreztük magunkat a feleségemmel, kitűnő program volt!
Jövőre is ott leszünk!
Szebb magyar jövőt!

Nagyszerű volt!

(Cipő, 2011.01.10 15:10)

Gratulálok az emlékest megszervezéséhez. Nagyszerű volt! Aki nem volt ott, nem tudja mit hagyott ki. Csak jót tudok mondani róla. Az is nagyszerű dolog, hogy a fiatalságot is bevontátok az előadásba. Külön kiemelném én is azt a kislányt, aki az Utolsó Táltos című novellát adta elő. Megérdemelte a vastapsot, de ti is megérdemlitek!!!